viernes, 20 de noviembre de 2009

EL BANY TURC

"El bany turc", Doninique Ingres 1862

Óli sobre tela

Museu del Louvre, París, França


Els orígens del bany turc o "hamman", es remunten a l'època de l'Imperi Otomà. Es feien construir dintre dels palaus per a les dones del harem o el sultà. Amb el temps, els banys turcs es van fer populars i es van començar a construir fora dels dominis del sultà i moltes ciutats de l'imperi en tenien.

El ritual del "hamman", consistía en entrar en una sala de màrbre plena de vapor i netejar-se amb aigua i sabó per eliminar les cél·lules mortes. Seguidament s'esvandien amb aigua freda i s'estiraven al marbre calent per rebre un massatge revitalitçant. Aleshores i en un estat de relaxació total, les dones feien safareig. La diferéncia entre el ritual de les dones del poble i les de l'harem era que les segones, entraven al bany acompanyades de les seves sirventes que les rentaven amb productes d'higiene exquisits i els hi dedicaven hores i hores, mentre que les primeres, entraven sense cap mena de luxe per cuidar-se i nomès en ocasions puntuals com els dies anteriors a una cerimonia nupcial.


En l' actualitat, al menys a Turquia, pots entrar en un hamman amb els teus propis sabons i banyar-te tu sola o demanar un servei especial que inclogui massatge. Sempre et proporcionen un parell de xancles i una mena de pareo per tapar la part inferior del còs.


Al quadre d'Ingres les dones estan nues, perque a mitjans del 1800, era una excusa per poder pintar el cós femení amb total llibertat. Era tal la facinació arran de la conquesta d'Egipte per Napoleó Bonaparte, que molts pintors europeus van crear un munt de fantasíes entorn l'orient mitjà i les seves dones i van tractar de captar la seva bellessa en les seves obres. En alguns casos, ni tan sols partíen del contacte real amb aquella cultura tant llunyana pero la notícia ja havia estimulat la seva inspiració.


A Catalunya i concretament a Barcelona, existeix un espai anomenat "Aire" que amb una estética a mig camí entre la tradició i la modernitat, ofereix el servei del "haman" d'un mode molt sofisticat:


www.airedebarcelona.com




No hay comentarios:

Publicar un comentario